Литва ще придобие 18 френски оръдия „Сезар“

Европа Новини

Литва подписа писмо за намерение за придобиване на 18 френски самоходни оръдия „Сезар“ по време на вчерашната среща на министрите на отбраната на двете държави в кулоарите на международното изложение на оръжейната индустрия „Юросатори“ (Eurosatory) във Вилпент, северно от Париж, съобщиха двете страни, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

„Литва ще закупи 18 самоходни оръдия „Сезар Марк ІІ“, обяви литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас в Туитър и публикува снимка от подписването на писмото за намерение заедно с френския му колега  Себастиен Льокорню.

Тези самоходни оръдия ще подсилят значително капацитета на литовската армия, посочи още Анушаускас, като изтъкна, че това е най-важният проект за придобиване, осъществяван някога с Франция.

Решението идва в момент, когато балтийската република, член на Европейския съюз и на НАТО, реши да увеличи тазгодишния си бюджет за отбрана с 300 милиона евро, така че той да достигне 1,5 милиарда евро, на фона на нахлуването на Русия в Украйна и опасенията за сигурността си.

Според френското министерство на въоръжените сили, „връзките, които обединяват Литва и Франция в сферата на отбраната, са много твърди и ще се развият допълнително през следващите седмици във влошения геополитически контекста, който преживяваме в Европа“.

Конфликтът в Украйна напомня за ролята, която артилерията изпълнява в конфликти с висока интензивност. Западните държави и на първо място САЩ доставят десетки оръдия на украинските сили, за да ограничават руските удари, отбелязва АФП.

В рамката на тези усилия, в края на април Франция достави на Киев 6 оръдия „Сезар“, както и хиляди снаряди.

Продукт на „Некстер“ (Nexter), „Сезар“ е 155-милиметрово оръдие, поставено върху камион, което може да изстрелва 6 снаряда в минута на разстояние 40 километра.

Версията „Сезар Марк ІІ“, която Вилнюс смята да закупи, е модернизирана. Тя включва бронирана кабина, по-мощен двигател, ново шаси, както и цифрови средства.

Близо 300 оръдия „Сезар“ са продадени на 7 държави (Саудитска Арабия, Дания, Индонезия, Тайланд, Чешката република, Мароко и Белгия).

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

1 thought on “Литва ще придобие 18 френски оръдия „Сезар“

  1. Мдааа тези оръдия определено,, ще ви решат проблема“ с Русия след като решихте да се заяждате толкова самонадеяно!? А помислихте ли че НАТО начело със САЩ наляха толкова милиарди в доставки на оръжия и всякакви модерни оръжейни системи за Украйна и резултата е нулев…? Дали ви е направило впечатление и че Украйна е с население около четиридесет и два милиона а Литва няма и три милиона??? Явно това не е гледано и взето предвид въобще което показва че решението е взето отвън !? Ами явно сте съгласни ако ескалира напрежението да бъдете сринати до основи както се случва в момента с Украйна която избра да следва чужда политика и решения самоубивайки се ритуално! Марионетните правителства никога не са се вълнували в какво ще забъркат страната си и колко ще страдат хората там. Получава се нещо като Пинчер срещу Алабай … определено е смешно но последствията няма да са никак смешни!!!

Leave a Reply