Проруските власти в Запорожие очакват местната атомна централа да бъде поставена под руски контрол

Европа Новини

Властите в района на Запорожка област очакват атомната електроцентрала в Енергодар рано или късно да бъде прехвърлена на Русия, каза високопоставен местен служител за ТАСС във вторник.

„Атомната електроцентрала ще бъде поставена под руски контрол, но процесът ще бъде възможно най-внимателен, така че да не рискуваме провокация от агенти на влияние [на украинския президент Владимир Зеленски] в украинския Енергоатом или Укренерго. <…> Логиката и необратимостта на процеса ни диктува, че Запорожската АЕЦ рано или късно ще бъде прехвърлена в собственост на Русия“, каза Владимир Рогов, член на Главния съвет на гражданско-военната администрация на Запорожска област /както се наричат проруските власти, заместили украинската администрация – б.а./.

Той каза, че ядреното съоръжение в момента се охранява от руски войски, а националната гвардия [на Украйна], която премина на страната на Москва, също е продължила своята служба там. Руската федерация остава ангажирана да работи с Международната агенция за атомна енергия, така че всички усилия се координират с тази глобална организация, подчерта Рогов.

Запорожската атомна електроцентрала с мощност около 6000 MW, най-голямата в Европа, генерира една четвърт от цялата енергия в Украйна. Тя беше взета под руски контрол през март 2022 г.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин каза по-рано, че Запорожската АЕЦ може да доставя електроенергия на Украйна, ако „бившата съветска страна“ е готова да плати за това. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза на среща на управителния съвет на 6 юни, че агенцията работи за изпращане на експертна мисия там.

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

1 thought on “Проруските власти в Запорожие очакват местната атомна централа да бъде поставена под руски контрол

  1. Гладните орки се чудят какво още да откраднат, за да им се плаща за доставка. Кадърните руснаци избягаха в демократичните държави, а нещастните неграмотници някой трябва да ги храни. Тъй са свикнали лентяите. Прав бе Петков с израза“бензиностанция с ракети“. Ако нямат природните ресурси, слама ще дъвчат с нулевото си производство. О, да, да не забравяме – Москвич и Лада, без екстри, че и те внос.

Leave a Reply