Естония: Не подценявайте военните възможности на Русия

Западът не трябва да подценява военните възможности на Русия в Украйна, Москва е готова да продължава борбата продължително време, заяви естонската премиерка Кая Калас в интервю за Асошиейтед прес, докато войната навлиза в петия си месец.

Европа трябва да гарантира, че извършващите военни престъпления и опити за геноцид ще бъдат съдени, казва Калас в интервюто. Тя отбеляза, че руският президент Владимир Путин е избегнал наказание за анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепата за бунта в Донбас, отнел живота на 14 000 души, още преди войната да започне.
„Те все още имат много войски, които могат да дойдат. Те не броят колко техни хора губят живота си там. Те не броят артилерията, която губят там. Така че не мисля, че трябва да подценяваме възможността им да продължават това в дългосрочен план“, подчертава Калас.

Калас похвали единството, показано от Европа при налагането на санкции на Русия за нашествието, но отбеляза, че от самото начало е било ясно, че запазването на това единство ще става „все по-трудно и по-трудно с течение на времето“.

„Първо въведохме санкциите, които бяха относително лесни. Сега преминаваме към санкции, които са много по-трудни. Но засега успяваме да постигнем единството, дори и да имаме различни мнения“, подчерта тя. „Това е нормално за демокрацията“, допълни тя.

„За Путин беше неприятна изненада, че все още сме единни“, добави естонската премиерка, която изразява надежда, че Украйна ще получи статут на страна кандидат на срещата на върха в Брюксел въпреки първоначалната липса на единство по въпроса.

Някои страни „бяха много скептични преди два месеца“, отбеляза Калас, според която вече има сигнали от различни страни членки, че са съгласни с предоставянето на статут на Украйна на кандидат за еврочленство.

Естония има 294-километрова граница с Русия и зае твърда позиция по отношение на нашествието. Калас е критикувала други европейски лидери за разговори с Путин и е препоръчвала пълна изолация на Москва, като се остави на Украйна решението как да бъде сложен край на войната, припомня АП. Според нея договарянето на мирно споразумение, при което Украйна отстъпва територия, би било грешка.

Точно това се случи, след като Москва анексира Крим, подкрепи сепаратистите в Донбас и завзе територии в Грузия, посочва естонската премиерка. „За нас е важно да не повтаряме отново тази грешка, която направихме в Крим, Донбас и Грузия“, казва тя. „Единственото, което Путин чува от това, е: „Мога да правя това, защото няма да последва никакво наказание“, подчертава Калас.

„И всеки път, всеки следващ път, ще има повече човешки страдания от предишния“, предупреждава тя.

Санкциите срещу Русия ще окажат ефект с времето. Необходимо е само „стратегическо търпение“, смята тя. „И все още мисля, че ефектът трябва да бъде усетен и от руското население, защото ако погледнете, подкрепата за Путин е много висока“, добавя премиерката. Тя посочва също така, че руските войници се хвалят „на съпругите и майките си“ с извършени военни престъпления.

/БТА/

За да следите военните новини, харесайте страницата ни във Facebook.

Leave a Reply