Топ 5 на най-добрите самолети на руското конструкторско бюро „Илюшин“

Оръжия Светът на оръжията

Конструкторско бюро „Илюшин“ влиза в историята, като проектира добри бойни самолети, както и любимия самолет на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Ил-2

Този мощен щурмови самолет е същински ад за врага, ефективно унищожавайки пехотa и танкове, артилерийски и зенитни батареи, депа и влакове.

Истински кошмар за германците, които го наричат „черната смърт“. Съветите го споменават като „летящия танк“.

Sputnik

В ранния период на войната едноместният Ил-2 претърпява големи загуби от вражески прехващачи. В резултат на това е решено да се проектира двуместен самолет за настаняването на стрелец. Новата версия е готова през 1942 година.

Стрелецът е доста слабо защитен, което води до много жертви. Статистически за всеки пилот загиват седем стрелци. Проблемът е решен в модернизирания наследник на Ил-2 – Ил-10, където и двете места са добре защитени. За съжаление той полита за първи път чак през 1944 г.

С 36 183 единици, Ил-2 остава най-произвежданият боен самолет в историята.

Ил-14

Ил-14 е основният съветски пътнически самолет през 1950-те години. Използва се активно не само от широката общественост, но и от високопоставени служители. Този малък самолет с максимален капацитет от 36 пътници редовно транспортира съветски делегации в далечна Индия, Афганистан и някои европейски страни.

Lars Söderström/Wikipedia

Надежден и лесен за поддръжка, Ил-14 се оказва перфектен за суровите климатични условия. Затова е избран за главен съветски самолет за използване в Арктика, Антарктика и Далечния север на Русия.

Поради изключителните си технически характеристики, Ил-14 е много популярен в световен мащаб и се изнася в 31 страни. Въпреки възрастта си, той все още се използва в товарния и военния транспорт.

Ил-28

Първият съветски реактивен бомбардировач – Ил-28, е много обичан от пилотите. Често „прощава“ техните грешки по време на полет, оставайки контролируем и стабилен.

Ил-28 претърпява 17 модификации: от противоподводен и торпеден бомбардировач до тактически ядрен бомбардировач, въоръжен с атомната бомба РДС-4.

Ил-28Е

Ил-28ЕАлън Уилсън/Wikipedia

На погребението на Йосиф Сталин на 9 март 1953 г., измежду всички съветски военни самолети само Ил-28 успява да прелети през дъжд и сняг на ниска надморска височина над Червения площад и да отдаде последна почит на починалия лидер.

Участва в многобройни конфликти по целия свят: гражданските войни в Йемен (1962-1970) и Нигерия (1967-1970), Камбоджанско-виетнамската война (1978-1989). Той е особено широко използван от арабските държави в техните войни срещу Израел през 1960-1970-те години.

Ил-62

Ил-62 е първият съветски реактивен самолет за полети на дълги разстояния. Той е най-големият пътнически самолет в света, когато за първи път се издига в небето през 1963 година.

Бърз, надежден и много по-удобен от другите съветски самолети, Ил-62 има за цел да покаже Съветския съюз в добра светлина в чужбина. Той е „президентски самолет“ в СССР и Русия до 1995 г., когато е заменен от Ил-96.

Ил-62M

Ил-62MАлън Дуранд/Wikipedia

Днес повечето компании по света не го използват за търговски пътнически транспорт. Самолетът обаче все още се употребява от руското министерство на отбраната и EMERCOM.

Судан все още използва Ил-62 за транспорт на членове от правителството, а Северна Корея продължава да бъде основната държа, която му се доверява и до днес. Освен трите самолета, използвани от местната авиокомпания Air Koryo, има и четвърти, на който лети самият лидер на страната Ким Чен Ун.

Ил-76

С почти 1000 единици, Ил-76 е най-произвежданият военен товарен самолет в света. Истинско бижу на съветската авиационна индустрия, самолетът се произвежда от 1970-те години и функционира в десетки страни по света – от Индия до САЩ.

Марк Агнор/Sputnik

Той може да превозва 245 войници с оръжие, 126 напълно оборудвани парашутисти или три пехотни бойни превозни средства.

Ил-76 претърпява много модификации, включително Ил-76СК, стратегически въздушен команден пункт за управление ядрените сили на страната в случай, че наземните контролни пунктове бъдат извадени от строя.

Друга модификация – Ил-76МДK, е предназначена за пълноценно обучение на космонавти. Той лети на надморска височина от 6 хил. м, преди да остане в нулева гравитация за 27 секунди. Подобна маневра се повтаря десетки пъти.

Източник: bg.rbth.com

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply