Чехия ще позволи обучението на украински военни на своя територия

Европа Новини

Чешката република пое председателството на ЕС от Франция в петък (1 юли), наследявайки сложна и експлозивна обстановка в Европа.

Министърът на отбраната на Чехия Яна Чернохова съобщи, че Украинската армия може да се обучава на територията на страната в скоро бъдеще. Решението ще бъде взето до дни.

Над пет милиона украински бежанци са регистрирани в ЕС, като 400 000 само в Чехия.

Covid-19 може да надигне главата си през зимата, а инфлацията изглежда ще остане висока, тъй като нахлуването в Украйна се превърна във война на изтощение.

На фона на целия този натиск Прага има за цел да „премине през неспокойните води и да превърне председателството в спокойно палване“, каза един високопоставен дипломат от ЕС пред EUobserver, обобщавайки настроението.

Но поради липсата на икономическото и политическото влияние на Франция, Прага търси помощ и от своите по-големи съюзници от ЕС и НАТО.

Октомврийска среща на върха
Чешкото председателство иска да използва своите привилегии за определяне на дневния ред, за да накара по-големите сили да останат финансово, икономически и военно обвързани в Украйна.

За целта планира да организира неформална среща на върха на 6 и 7 октомври.

Срещата на върха също така има за цел да предизвика по-широка дискусия относно отношенията на ЕС със съседните страни извън ЕС.

Това вероятно ще се основава на предложението на френския президент Еманюел Макрон за „Европейска политическа общност“.

Страните извън ЕС, като Молдова и Украйна, ще могат да участват в полуофициална структура за вземане на решения.

Според дипломат от ЕС членове на НАТО, включително президентът на САЩ Джо Байдън, както и украинският президент Володимир Зеленски, ще бъдат сред поканените.

Подробностите обаче все още не са ясни и ще бъдат представени едва през септември.

На въпрос дали чешкото председателство ще поднови усилията за изграждане на армия на ЕС, високопоставен дипломат от ЕС подчерта, че „трансатлантическите отношения са важни за Чехия“.

Върховенство на закона
Акцентът върху трансатлантическите връзки ще бъде придружен от усилия за укрепване на вътрешните институции на ЕС и върховенството на закона сред държавите членки.

Като част от Вишеградската група Прага поддържа тесни връзки с Полша, Словакия и Унгария, което я поставя близо до епицентъра на проблема.

Полша и ЕС са въвлечени в сблъсък относно съдебните стандарти в Полша от няколко години.

Енергия
Като страна без излаз на море, друг приоритет на Чехия през следващите месеци е да засили енергийната независимост на ЕС.

И докато Европейската комисия подчертава необходимостта от ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници, според дипломат от ЕС чехите вероятно ще настояват да осигурят повече „разнообразие“ от задгранични доставчици на газ.

Това би означавало многомилиардни инвестиции в газопроводи, свързващи Чешката република с морски терминали, което според дипломата от ЕС „може да е необходимо“.

По време на френското председателство Чешката република се съюзи с други европейски страни, за да настоява за газ като „зелен“ енергиен източник.

Leave a Reply