ЕС и НАТО: Подкрепяме България в решението ѝ за изгонване на руските дипломати

България Новини

Заплахата на Русия да скъса дипломатическите отношения с България – в отговор на решението й да експулсира 70 руски дипломати, е неоправдана. Това се посочва в официална позиция от Брюксел, предава NOVA.

Според Европейския съюз действията на България са „напълно в съответствие с международното право“, тъй като дипломатите от руското посолство са действали в нарушение на международните договори.

„ЕС подкрепя изцяло България и изразява солидарност при тези обстоятелства, като ще следи отблизо този въпрос“, се казва още в изявлението.

НАТО също излезе с позиция по казуса, предизвикал дипломатическо напрежение между София и Москва. 

„Решението на България за руските дипломати е суверенно и трябва да бъде уважавано. НАТО категорично осъжда опитите на Русия да се меси в демократични процеси и работата на дадени институции, както и да се цели в сигурността на нашите граждани. Ние оставаме солидарни с нашия партньор България”, се казва в официалното изявление.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply