Бойните изтребители на „Сухой“ на 45 години

Европа Новини Оръжия

На снимката: Изтребител Су-30

Текст: ТАСС

През 2022 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на изтребителя Су-27, разработен от Експерименталното конструкторско бюро на Сухой, който отбеляза раждането на прочутото семейство изтребители Су-27/Су-30.

През 21 век самолетите Су-27/Су-30 стават сред най-търсените изтребители в света: те са закупени от Ангола, Беларус, Венецуела, Виетнам, Индия, Индонезия, Казахстан, Китай, Малайзия, Уганда и др. други държави. Голяма част от заслугата за това трябва да бъде както лично на авиоконструктора Павел Осипович Сухой, така и на неговия екип от Конструкторско бюро, който успя да изведе техническа формула за успех на марката Сухой.

„Превъзходството във въздуха е ключов фактор във всяка конфронтация. Ето защо ние обръщаме голямо внимание на разработването на нови модерни платформи. По едно време Су-27 се превърна в машина за технологичен пробив и прародител на цяло семейство изключителни самолети: Су -30, Су-34 и Су-35. Днес тези самолети са опората на руските въздушно-космически сили и ежедневно успешно изпълняват мисии дори при особено неблагоприятни условия. Това е ярка демонстрация на нашите технологични възможности“, каза Владимир Артяков, първи заместник-генерален директор на държавната корпорация Ростех.

Понастоящем семейството на руските високопроизводителни тежки многофункционални авиационни системи Сухой, предлагани за износ, е представено от самолети Су-30СМЕ, Су-34Е и Су-35 поколение 4+/4++.

„Рособоронекспорт е доставил около 700 бойни самолета Су-27/Су-30 в чужбина от 2000 г. насам. През 2021 г. книгата с поръчки на компанията беше попълнена с нови договори за доставка на Су-30СМ“, каза Александър Михеев, генерален директор на „Рособоронекспорт“ (част на държавната корпорация Ростех).

Генерален директор на Рособоронекспорт Александър Михеев Пресслужба на Рособоронекспортгенерален директор на Рособоронекспорт Александър Михеев/© Пресслужба на Рособоронекспорт

„През последните 10 години делът на доставките на самолети в общия износ на оръжие на Русия е 40-50%, а днес дори надвишава тази цифра“, каза той.

Както посочи ръководителят на Рособоронекспорт, в момента партньорите на компанията високо оценяват факта, че двигателите, авиониката, оръжията, системите и компонентите на руските бойни самолети са изключително руско производство.

„Това гарантира независимостта на страните купувачи от действия, предприети от трети страни. В допълнение, отворената архитектура на авиониката и оръжейните системи, внедрени в руските изтребители, позволява на чуждестранни клиенти, с участието на Конструкторското бюро на Сухой, да интегрират в тях някои системи и оръжия в страната“, каза той.

Руските въздушно-космически сили са най-големият оператор на бойни самолети Сухой. Според руското министерство на отбраната самолетите Су-30СМ и Су-35 могат ефективно да прихващат въздушни цели и да атакуват военни обекти с високоточно оръжие от малки, средни и големи височини. Бордовото им оборудване позволява използването на въздушно оръжие с максимална точност. Според героя на Русия, пилота-изтребител майор Виктор Дудин, Су-35 е перфектният изтребител, който засенчва всички свои чуждестранни конкуренти.

Изтребители Су-35 на руското министерство на отбранатаИзтребители Су-35 / © Министерството на отбраната на Русия

Су-35 е мощна авиационна система от поколение 4++, която включва изтребители от пето поколение технологии. Су-35 се справя с цялата гама от изтребители в широк обхват на височина и скорост.

Както уточнява Рособоронекспорт, големият брой точки на твърдост позволява използването на до 12 ракети със среден обсег въздух-въздух или 6 ракети въздух-земя в един полет. Неговият мощен бордов радар може да открива въздушни цели на големи разстояния (до 350 км). Освен това Су-35 ефективно поразява наземни (надводни) цели, дори без да навлиза в зоната на ПВО на противника. Освен това Су-35 може да управлява група самолети в небето, действайки като самолет АУАКС.

Предимствата на изтребителите Су:

• свръхманевреност, която дава ясно предимство в близък въздушен бой, позволявайки на самолета Сухой, наред с другото, да прекъсва ответните ракетни атаки;

• мощни ракети и 30 mm автоматично оръдие;

• възможност за автономно базиране и зареждане с гориво по време на полет;

• отворена архитектура на авиониката и оръжейните системи.

„Интензивността на военните заплахи в света не намалява, което предопределя повишен интерес към руските бойни самолети, доказали своята надеждност и ефективност и превъзхождащи по много показатели своите западни конкуренти“, подчерта Александър Михеев.

„В обозримо бъдеще преобладаващата бойна ефективност на руските самолети ще се запази и тече непрекъсната модернизация на платформата, както ясно се вижда от случая със Су-57“, каза той.

Изтребител Су-57 Сергей Бобилев/ТАССИзтребител Су-57 / © Сергей Бобилев/ТАСС

Както посочи ръководителят на Рособоронекспорт, в този контекст е любопитно, че „някои западни медии, бълващи неистини за предполагаемата „технологична пропаст на руснаците“, премълчават факта, че самото появяване на руски изтребители в небето често драматично променя обстановката на театъра на войната не в полза на противника“.

Един от най-известните чуждестранни оператори на изтребители Су-30 е Индия, където успешно е реализирана програмата за лицензно производство на изтребители Су-30МКИ, които съставляват гръбнака на ВВС на страната.

„Рособоронекспорт е готов в рамките на програмата Make in India да достави допълнителни напълно развалени комплекти за сглобяване на Су-30МКИ и да проведе съвместна работа по тяхната модернизация, включително интегрирането на най-новите авиационни оръжия, авионика и др. В същото време съществуващото портфолио от авиационни проекти позволява на компанията да развива глобално технологично сътрудничество в широк спектър от области“, казаха от компанията.

Между другото, световноизвестните пилотажни групи „Руски витязи“ и „Соколи на Русия“, управляващи изтребители Су-27/Су-30/Су-35, неведнъж са получавали аплодисменти от публиката на международни авиошоута в десетки страни по света. Дори президентите и премиерите на страните клиенти, участвали в демонстрационните полети на тези красиви самолети, многократно са се убеждавали във високите летателни характеристики и надеждността на руските изтребители Сухой. Това лято легендарният самолет ще бъде демонстриран на Международния военно-технически форум „Армия-2022“.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply