Радев поиска технологии от „Локхийд Мартин“ за модернизация на армията

България Новини

Президентът Румен Радев призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70. Това стана ясно, по време на среща на „Дондуков“ 2 между президентът и представители на американската компания „Локхийд Мартин“.

Той подчерта, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство. По думите му, България има амбицията, процесът на модернизация на Въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия.

Необходими са и решения в подкрепа на енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, по думите му.

Представителите на „Локхийд Мартин“ от своя страна увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите F-16.

Leave a Reply