Тайван рекламира способностите на нов реактивен самолет за напреднало обучение на ВВС

Азия Новини Оръжия Светът на оръжията

Тайванските военновъздушни сили показаха в сряда новия си местно проектиран и произведен реактивен учебно-тренировъчен самолет, рекламирайки по-модерните способности на самолета, който ще замени стареещото и податливо на аварии съществуващо оборудване, предаде Ройтерс.

Въоръжените сили на Тайван са оборудвани предимно от Съединените щати, но президентът Цай Инг-уен превърна развитието на напреднала местна отбранителна индустрия в приоритет.

Новият AT-5 Brave Eagle, произведен от държавната Aerospace Industrial Development Corp (2634.TW) с бюджет от 68,6 милиарда T$ (2,3 милиарда $), имаше първия си тестов полет през 2020 г.

Това е първият тайвански реактивен самолет, направен в страната, откакто F-CK-1 Ching-kuo Indigenous Defense Fighter или IDF, беше пуснат на пазара преди повече от три десетилетия.

Офицерът по летателно обучение Chang Chong-hao каза, че „Brave Eagle“ е подходящ както за целите на бойното обучение въздух-въздух, така и въздух-земя и може да каца и излита, използвайки по-къса писта.

„Така че помага да се даде на учащите повече пространство да се справят с някои непредвидени ситуации.“

Учебният самолет Brave Eagle може да бъде оборудван с оръжия, но това остава във фазата на тестване, а самолетът е проектиран да има поддържаща функция по време на война.

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply