Украйна: Има споразумение със съюзниците за прехвърляне на Украйна на 25-30 единици HIMARS и M270 

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак съобщи за съществуващо споразумение със съюзниците относно прехвърлянето на 25-30 единици HIMARS и MLRS M270 в Украйна, като написа за това в Telegram, предаде УНИАН.

След среща с президента Зеленски, офиса и екипа на правителството, Адам Смит, председател на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, в интервю за медиите обяви броя на HIMARS и MLRS, които САЩ и съюзниците ще трансферират в Украйна. Сега говорим за 25-30 единици и голямо количество боеприпаси. Ключовият въпрос е логистиката на доставката на ракети за РСЗО и тук военните ще ме разберат добре“, каза Ермак

Той уверява, че тази логистика е и ще бъде системна, за да осигури стабилна и ефективна работа на РСЗО в различни участъци на фронта.

УНИАН допълво, че Ермак каза на 23 юли, че Украйна се нуждае възможно най-скоро от най-малко 50 ефективни ракетни системи за залпов изстрел, като американската HIMARS.

По-рано министърът на отбраната Алексей Резников отбеляза, че за ефективна контраатака и повратна точка във войната въоръжените сили на Украйна се нуждаят от поне 100 реактивни артилерийски системи HIMARS и M270.

Съединените щати вече доставиха 12 системи HIMARS на Украйна и тази седмица обявиха намерението си да дарят още 4 такива системи. По-рано беше съобщено, че като цяло САЩ и съюзниците са обещали да предадат повече от 20 такива системи на въоръжените сили на Украйна

Запознайте се с новата ни страница – Светът на оръжията.

Leave a Reply