Шрьодер заяви, че Меркел и Щайнмайер са взели „мъдрото“ решение да държат Украйна извън НАТО

Европа Новини

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер (служил от 1998 г. до 2005 г.) заяви, че Ангела Меркел (на поста през 2005-2021 г.) и тогавашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер са взели „мъдро решение“ на Среща на върха на НАТО през 2008 г. за предотвратяване на присъединяването на Украйна към Алианса, информира ТАСС.

„Кой попречи на това на срещата на върха на НАТО през 2008 г.? Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер“, каза Шрьодер в интервю за сп. „Щерн“, публикувано в сряда. „Това беше мъдро решение. Дори Зеленски каза, че има алтернатива, като въоръжен неутралитет на Украйна без членство в НАТО, като Австрия“, добави той.

В същото време Шрьодер посочи, че „ако погледнете проблемите, които са наистина актуални, те са разрешими“.

„Първо, Крим. Да се ​​мисли, че украинският президент Зеленски ще превземе Крим отново с военни средства, е абсурдно. С изключение на татарското малцинство, този регион е руски. Бившият съветски държавен и партиен лидер Никита Хрушчов го предаде на Украйна, която по това време беше част от Съветския съюз“, каза Шрьодер.

„Това може да се реши с помощта на времева линия, може би не чак след 99 години, както се случи с Хонконг, а през следващото поколение“, смята той. Също така сред настоящите проблеми, смята Шрьодер, се откроява вече споменатото желание на Украйна да се присъедини към НАТО. Ситуацията в Донбас, според бившия канцлер на Германия, е по-сложна. „В Минските споразумения беше предвидено, че Донбас ще остане част от Украйна, но в същото време руското малцинство трябва да има повече права. Но украинците премахнаха дори двуезичието в Донбас. За това е необходимо да се постигне решение подобно на Конфедерация Швейцария като модел“, завърши Шрьодер.

В началото на юни, по време на първия си контакт с медиите след напускането на поста, бившият канцлер на Германия Ангела Меркел обясни защо се е противопоставила на бързото влизане на Украйна в алианса на срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ. Тя каза, че „тогава Украйна беше различна държава, тя беше силно разделена във вътрешната политика“. 

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

1 thought on “Шрьодер заяви, че Меркел и Щайнмайер са взели „мъдрото“ решение да държат Украйна извън НАТО

Leave a Reply