Командването на специалните операции на САЩ поръча 75 витлови самолета

Новини Оръжия Светът на оръжията Свят

Командването на специалните операции на САЩ избра „L3Harris Technologies“ за доставка на до 75 щурмови самолета, базирани на самолет за третиране на селскостопански култури, в сделка, която може да струва 3 милиарда долара.

Това е огромна победа за шестия по големина оръжеен производител в сферата на отбраната в САЩ, който през последните години се стреми да се развие от базиран във Флорида доставчик на електроника до водещ изпълнител на поръчки на оръжия от висок клас.

„Тази здрава, устойчива платформа ще работи във всякакви условия по целия свят, за да защити нашите сили за специални операции на място“, каза командирът на командването генерал Ричард Кларк в изявление по имейл, предаде American military news.

Самолетът на L3Harris е по същество въоръжен Air Tractor AT-802 – турбовитлов селскостопански самолет, който обикновено лети около 150 мили в час. Първоначалният договор, възложен в понеделник, е на стойност 170 милиона долара, но може да достигне 3 милиарда долара до 2029 г., ако всички опции бъдат упражнени.

Целта на самолета „да осигури евтина, надеждна, здрава, многоцелева, малка до средна самолетна система с множество възможности, изпълнявани в момента от специализирани платформи като близка въздушна поддръжка, прецизен удар и разузнаване, наблюдение и разузнаване“, се казва в изявление на SOCOM.

В продължение на повече от десетилетие ВВС и Военноморските сили имаха многобройни неуспешни опити да внедрят малки турбовитлови самолети, които да могат да се движат над бойното поле и да подкрепят войските на земята. Техните защитници твърдят, че подобни самолети биха могли да спестят милиони долари от гориво и от износване на по-големите, многоцелеви изтребители и бомбардировачи, използвани по време на войните в Ирак и Афганистан. Но лидерите на военновъздушните сили на САЩ винаги са оценявали такива самолети под нивото на новите стелт изтребители и бомбардировачи. През последните години командването на специалните сили вложи пари и усилията, за да промени това.

Изборът на Командването на специалните операции на САЩ е голямо поражение за „Beechcraft“ /американски производител на самолети с различно предназначение/, която похарчи милиони долари през последното десетилетие за разработване на атакуваща версия на T-6.

Beechcraft T-6 Texan II

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply