Русия отрече ядрените ѝ сили да са в повишена бойна готовност

Използването на ядрено оръжие в Украйна е невъзможно заради руската ядрена доктрина.

Това обяви Андрей Белоусов, заместник-ръководител на руската делегация в ООН, опровергавайки твърдения, че руските ядрени сили са преминали в режим на повишена бойна готовност, предаде news.bg.

Белоусов направи това изказване на 10-тата Конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Тя се провежда от 1 до 26 август в Ню Йорк. Делегатите на участващите 190 държави са се събрали в централата на ООН, за да изготвят окончателен документ, който да определи рамките, в които програмата ще бъде в сила през следващите пет години.

По-специално, ще бъде диксуртиран въпросът за забраната за употреба и заплахата от употреба на ядрено оръжие или поне забраната за първото му използване. Конференцията се председателства от аржентинския посланик Густаво Злаувинен.

„Ние и друг път сме посочвали безпочвеността и неоснователността на твърденията, че Русия заплашва да използва ядрено оръжие в Украйна и срещу Украйна“ – подчерта Андрей Белоусов, цитиран от „Коммерсантъ“.

Той поясни, че хипотетично е възможно да се използва ядрено оръжие, но само ако преди това някоя друга страна е прибегнала до оръжие за масово поразяване или до конвенционални оръжия, които застрашават съществуването на Руската федерация.

Но подобни сценарии не смятаме, че са възможни в ситуацията с Украйна, отбеляза Белоусов. „Твърденията, че руските ядрени сили са приведени в състояние на повишена бойна готовност, не отговарят на действителността“ – подчерта представителят на руската делегация.

Той припомни, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил на 27 февруари временно привеждане на силите за възпиране в специален режим, който обаче е състояние на повишена бдителност, а не на повишена бойна готовност.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply