Обстрелвани са електропроводи при Запорожката АЕЦ

Европа Новини

Обстреляни са електропроводи с високо напрежение в петък в украинска атомна електроцентрала, превзета от Русия, но украинските власти казаха, че централата все още работи и не е открито радиоактивно изтичане, съобщава „Ройтерс“.

Украинската държавна ядрена енергийна компания „Енергоатом“ обвини Русия за обстрел и щети в Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа.

По-рано поставената от Русия администрация на окупирания украински град Енергодар каза, че украински снаряди са ударили линиите на АЕЦ в югоизточната част на страната.

Агенция „Интерфакс“ цитира градската администрация, че е избухнал пожар в помещенията на централата и че захранването, необходимо за безопасното функциониране на реакторите, е било прекъснато. АЕЦ бе превзета от руските сили в началото на март в началния етап на войната.

„Енергоатом“ каза, че централата – разположена на около 200 км северозападно от контролираното от Русия пристанище Мариупол – все още работи и не са открити радиоактивни изтичания.

Последвайте ни и в Twitter и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply