Ивицата Газа: Прекратяването на огъня влиза в сила от 20:00 ч. на 7 август

Прекратяването на огъня в ивицата Газа ще влезе в сила от 20:00 часа местно време в неделя, 7 август, съобщи Ройтерс в неделя, като се позова на палестински официален представител, предада ТАСС.

По-рано беше казано, че Израел е приел предложение за прекратяване на огъня, предложено от Египет, който действа като посредник.

Телевизия Ал-Хадат каза по-рано през деня, че Египет преговаря с израелската и палестинската страна за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Според телевизия Al-Jazeera се очаква Египет да обяви призива си за прекратяване на огъня в 17:00 часа местно време. Освен това, позовавайки се на свои източници, се казва, че споразуменията за прекратяване на огъня ще предвиждат и облекчаване на икономическата блокада на ивицата Газа.

Радикалното палестинско движение ХАМАС заяви по-рано в неделя, че напълно подкрепя прекратяването на огъня и е говорило по този въпрос с цивилните лидери на Ислямския джихад.

В петък израелските отбранителни сили (IDF) започнаха операция “Зора” срещу палестинската групировка “Ислямски джихад” в ивицата Газа. Според медицински източници тридесет и двама души са били убити и 253 са ранени в резултат на ударите на Израел. В отговор радикалите изстреляха над 700 ракети и ракети по територията на Израел.

Последвайте ни и в Телеграм.

Leave a Reply