Амбициите на „Боинг“ за създаване на нови бойни изтребители не са мъртви

Новини Оръжия Светът на оръжията Свят

На снимката: Boeing F-15EX

„Боинг“ прави инвестиции в изграждането на нови бойни изтребители, въпреки че от компанията не са проектирали фронтови боен самолет повече от три десетилетия, каза новият шеф на отбранителния сектор на компанията, информира American military news.

Тед Колбърт, който стана главен изпълнителен директор на Boeing Defence, Space & Security през април, говори, докато ВВС на САЩ провеждат таен конкурс за следващо поколение боен самолет.

„Не мога да говоря за конкретните… проекти. Мога само да ви кажа, че инвестираме“, каза Колбърт по време на неделен брифинг в Лондон в навечерието на авиошоуто във Фарнбъро.

Попитан дали „Boeing“ трябва да бъде включен в дискусиите за класифицирания проект Next Generation Air Dominance, той каза: „Бих попитал правителството за това.“

Ръководителите на военновъздушните сили на САЩ отказаха да кажат много за конкурса, откакто той беше открит през септември 2020 г., и не назоваха компаниите, които се състезават за победа, което доведе до спекулации и анализ на двусмислени изявления, направени от ръководители на отбраната по време на тримесечни разговори за печалбите.

„Lockheed Martin“ е единственият американски производител на изтребители от пето поколение, а „Northrop Grumman“ е единственият производител на стелт бомбардировачи с голям обсег. „Boeing“ все още произвежда нови версии на изтребители F-15 и F/A-18 за САЩ и техните съюзници, но не е създавала нова линия изтребители от 90-те години на миналия век. Той изгради ключови части от изтребителя F-22 за „Lockheed“, но този самолет не се произвежда повече от десетилетие. През 2001 г. Пентагонът избра F-35 на Lockheed пред X-32 на „Boeing“ като свой бъдещ боен изтребител.

Все пак през 2018 г. военновъздушните сили избраха нов тренировъчен самолет, проектиран от „Boeing“, пред съществуващите самолети, произведени от „Lockheed“ и италианската отбранителна фирма „Leonardo“.

„Изтребителите [са] важен бизнес за Boeing Company“, каза Колбърт. „Имаме организация „Phantom Works“, която и преди, и днес и ще продължи да инвестира в бъдещето на изтребителите – това са съоръжения, това са хора, това е технология.“ Phantom Works е групата за напреднали разработки на Boeing, която работи до голяма степен в тайна и отговаря за проектирането и разработването на нови самолети и технологии.

Отвъд бойните изтребители, Колбърт обсъди как възнамерява да управлява отбранителния и космическия бизнес на Boeing на стойност 26 милиарда долара по различен начин от предшествениците си. Той сигнализира, че компанията няма да поеме толкова голям риск, когато наддава за договори с Пентагона, практика, която струва на компанията милиарди долари, тъй като се бори да достави нови танкери за зареждане с гориво във въздуха, два нови самолета Air Force One, самолети за обучение на пилоти, хеликоптери за сигурност и безпилотен самолет на ВМС за презареждане.

„Ще възприемем подхода, който има най-голям смисъл“, каза Колбърт за бъдещите оферти.

Главният изпълнителен директор на „Boeing“ Дейв Калхун разкритикува ниските оферти на компанията за договори с фиксирана цена, които изискват компанията да плаща за всякакви пропуски в последствие.

„Приоритетът в момента е изпълнението на ангажиментите и програмите, които имаме днес“, каза Колбърт. С изключение на двата нови самолета, които се модифицират за използване като Air Force One, за да лети на тях американският президент, каза Колбърт, „всяка една от тези програми, ние вярваме, има огромни възможности в бъдеще“.

Компанията е „научила много уроци“ от недостатъците си по няколко отбранителни проекта, каза той.

Колбърт няколко пъти рекламира усилията на компанията да разработи технология, която ще позволи на бъдещите самолети да летят автономно. Той също така каза, че има „голям интерес в други части на света“ за E-7 Wedgetail, радарен самолет, използван от няколко американски съюзници и сега се закупува от ВВС на САЩ, за да замени старите самолети AWACS. „Динамичните заплахи по света“ стимулират интереса към E-7 и P-8, самолет за лов на подводници, използван от американския флот и съюзниците.

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply