България е на 67-мо място в света по военна мощ

България Новини

България заема 67-о място в света по военна мощ. Това показва годишният доклад на „Global firepower“.

В докладът е оценена военната сила на 142 държави, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ.

Челното място по военна мощ за 2022 г. се пада на САЩ. Челната тройка се допълва от Русия и Китай. В топ 10 влизат още Индия, Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия.

От държавите от Балканския регион Турция заема 13-то място, Гърция се нарежда на 27-мо място, следвана от Румъния – 38-мо, от Сърбия, която е на 61-во място, следвана от Хърватия – 62-ро. Черна гора е на 132 място, Албания – на 115-то място, Северна Македония – на 135-мо, Косово – на 140-мо място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Последвайте ни и в Twitter, Telegram и Instagram. За да следите военните новини, харесайте и страницата ни във Facebook, а за оръжия – „Оръжието на България“ и „Светът на оръжията“.

Leave a Reply